yoscha.hu

2015. szeptember

8154. nap a blog indulása óta
2015. szeptember 29. kedd
Az idei első söröm a hidegen komlózott "Délutánra" úgy tűnik, hogy masszív kudarc. Kettőből kettő palack futott ki és ettől persze tiszta zavaros lett ami megmaradt. Valami baj van vele na...
Viszont felbontottam egy még nem teljesen kész Kapitányt és az teljesen vállalható. Pompás ivósör. Ahogy azt terveztem.
Legközelebb azért karakteresebben komlózom, hogy kicsit keserűbb legyen és találtam egy angolosabb malátát, szóval teljesen más lesz de hasonló.
2015. szeptember 29. kedd
Na ma is ücsöröghetek bent a gyárban majd hatig a karate miatt.
Tegnap és ma összeraktam apukámnak egy elég pompás laptopot. Ami ugyan "csak" a főnököm "törött vacka" de magam is lecsapnék rá szó nélkül.
két méteres sárga kábel Ma megérkezett a első kettő kétméteres USB kábelem. A másik kettő (rózsaszín és kék) is hamarosan jön. Ezekre azért van szükség, mert esténként folyamatos komoly harc dúl a gyerekekkel, hogy ki mikor és hol töltse a maga kütyüjét, lehetőleg úgy hogy közben még nyomogathassa is. Mostantól mindenkinek lesz egy elegendően hosszú kábele és azt csinál vele amit tud. (Úton van még kettő dupla kimenetes töltőfej is.)
Senki sem mondhatja, hogy nem teszek meg mindent a békés családi estékért...
2015. szeptember 28. hétfő
Szombaton reménytelenül szakadt egész nap. Csak öt körül állt el. Akkor ki is mentünk a Zuglói Jótékonysági Gasztrofesztiválra ami jelentősen más volt mint mire számítottunk. Szóval nem streetfood kavalkád várt, hanem ázott önkéntes tűzoltók, meg városszépítők, meg nyugdíjas asszonykórus és még számtalan egyesület tagjai kis sörsátrak alatt pálinkázva, ki-ki a saját bográcsában főzve, abból eszegetve. Értem én, hogy ez összehozza a helyi civileket és szükséges egy ilyen buli. Viszont mindenkitől kívülálló civilként nem sokat nyújtott az esemény. Szerencsére legalább egy lángosost találtunk ahol a gyerekek a szemerkélő esőben megvacsorázhattak.
Tarzan parkban voltunkVasárnap már szépen sütött a nap. Mivel Hitvesemnek ezerrel kell tanulnia az angolt, mi hárman ebéd után elkerekeztünk a Tarzan Parkba, ahol bő három órát játszottunk. Kijőve a parkból ért a döbbenet, mert Kristóf és az én hátső kerekem is full defektes volt. Nekem mindig van pót belsőm és szerszámom, de a fiam cangáján 15-ös anya tartja a hátsót (milyen hülyeség, hogy az első kereket gyorszárral rakták fel, de a hátsót tizenötös anyával???) és neki persze tartalék belsője sincs. Az mentett meg a hosszú gyaloglástól, hogy mellettünk egy MOL benzinkút volt, ahol kaptunk szerzszámot és az ablakmosó vödörben felderíthettem a lyukat. Még így is sikerült két hátsót lecserélni fél órán belül.
Ezek után már nem történt semmi említésre méltó...
2015. szeptember 25. péntek
Megjött a monszun. - Biztos jót tesz az őszi búzának. Vagy az árpának. Ki tudja. Viszont az elmúlt napokban teljesen új látványvilágot dolgoztam ki a sörcimkéimre. A koncepció, hogy nem lesznek márkanevei az egyes söröknek, hanem csupán egy-egy a "terméket" jellemző szürkeárnyalatos kép lesz a címke. Rajta az alkoholfok és a felhasználhatósági dátum szerepel. Se név, se leírás. Beszéljen a kép...
Be is mutatom:

Bányász Ez a jól ismert könnyű fekekte söröm. - Sógorom kedvence. Korábban "Bányából" volt a neve, mert a bányából kijőve jól esik egy pohárral. Meg hát olyan a színe és az íze is mintha szénport kevertem volna vízzel. (Persze ez nem igaz, nem csak szénport..)
Leghamarabb valamikor november végén lesz újra elérhető, mert még neki sem álltam a lefőzésének. Viszont akkora az igény rá, hogy talán legközelebb már az jön.
Igazából ez a cimke már nyáron megvolt, és ez indítota el a gondolkodásom...
Hordár Ez egy teljesen új receptem. Egy nagyon kávés, pörkölt zamatú testesebb fekete sör. Valójában a Porter és a Stout között áll valahol, de még nem tudom melyikhez közelebb mert nem próbáltam magam sem.
Október végére érik be. Én nagyon bízom benne, az első jelek igazán biztatóak.
Kapitány Ez is egy újdonság. Világos könnyű ivósör akar lenni, ami bármely kikötői kocsmában bevállalható. (A világos háttér jelzi a sör színét)
Kicsit félek ettől a főzettől, mert nagyon nem tett jót neki a szeptemberi kánikula, és biztos finomítani kell a receptet is. De nem alkuszom, kell párjának lennie a bányából jövő sörömnek, mert a munkásosztály megérdemli.
Pár hét és kiderül hogy sikerült...
Indián Végül a korábbról jól ismert és eddig az általam legjobbnak tartott "Délutánra" lesz átcímkézve, ami egy lágy IPA. Sajnos a most beérett főzet még "Délutánra" címkével készült, szóval leghamarabb decemberben lehet Geronimóval találkozni.
2015. szeptember 21. hétfő
Nekem a Cserhát a szívem csücske. Ahányszor arra járok, mindig megérint. Valahogy ott olyan egységben vannak a dombok, hegyek falvak mint másutt sem. Ha tehetném ott lenne tanyám.
Hétvégén a Cserhátban jártunk, felmásztunk a Bujáki várba és (megint) megnéztük az Orsós Magnó Múzeumot. Jó volt nagyon. Szeretem az ilyen családi eseményeket. Jövő ősszel Békéscsaba jön...
2015. szeptember 20. vasárnap
Most csak a képek. Szöveg majd holnap.
Buják
2015. szeptember 18. péntek
Tegnap átvettem az új kocsimat. Persze nem új, mert 21.300Km van benne, de ez nem látszik rajta. Elég csinos darab na. A diesel nyomatéka engem teljesen meglepett. Azt hittem eddig, hogy erős motor van alattam, de újra kellett gondolnom mindent az első öblösebb gázfröccs után.ó. A csomagtartója tűnik kisebbnek a réginél. Pedig elvileg nem lehet kisebb. Ha meg igen, akkor majd nyáron kevesebb felesleges cuccot viszünk jövőre.
Ma négykor pontban össze kell szednem a gyerekeket, mert megyünk Bujákra a Nagy Családi Hétvégizésre.
2015. szeptember 16. szerda
Nem tudom mit tettek és mit éreztek a rendes németek 80 évvel ezelőtt.
Talán csak bennük is az az undor halmozódott, hogy "ez nem az én kormányom", "én nem rájuk szavaztam". De nem tettek semmit...
Inkább elfordultak a közélettől, nem olvasták el az egyre aggasztóbb híreket. Nem vonultak utcára nem próbáltak gátat szabni a hétről-hétre fokozódó agressziónak. Nem tudom mikor fogják az első menekültet lelőni a kerítésen, és utána általánossá válik-e a tűzparancs? Nem tudom mi a helyes, és nem tudom kikkel, és hol kellene összefogni az embertelenség ilyen elharapózása ellen. Talán menekülni kéne, vagy ellenállni, vagy megszűnik minden pár hét múlva?
Utólag könnyebben okos bárki.
Nem tudom milyen volt 1935 vége, és nem tudom hová tart a mostani helyzet. Szégyellem a kormányom és szégyellem a nemzetem, mert nem mutat erőt a a fasizmus ellen. Talán én is bűnös vagyok, és tíz év múlva a romok alól kell előbújnom, hogy egy emberöltőn keresztül páriák legyünk mindahányan.
Valakik azért amit tettek,
valakik azért mert semmit sem tettek...
2015. szeptember 15. kedd
Kristóf megevett álmában egy bulldogot...
Ezt onnan tudjuk, hogy hajnali fél ötkor arra riadtunk hogy valami félelmetes ugató hang jön a gyerekszoba felől. Mint kiderült a fiam a bűnös. Kapott mézet, köptetőt, és bízunk benne, nem zavarják haza a suliból csak azért mert lenyelt egy kutyát. Mellesleg már én is érzem a dögöt a mellkasomban. Baromi ronda állat lehet...
2015. szeptember 12. szombat
Tegnap végül nem áztam el nagyon, mert elállt nyolc körül az eső, és a Főzdefeszten lehetett két decinként próbálni a söröket. Persze így is volt vagy tíz próbám, de indulás előtt Cs.G varázslatos lángosa helyretett.
Ma rögvest ebéd után elindultunk Ruszalkákat üldözni a Rám szakadék vízeséseinél. Bár végül Ruszalkát nem láttunk, de felmentünk a szakadékon és mindenki megáztatta a bakancsát a patakban, majd egy titkos átvágást követve vagy elé, vagy mögé kerültünk a velünk együtt indulóknak. Nem sikerült eldöntenünk hogy nyertünk, vagy veszítettünk, de biztos hogy szinte járatlan csapáson törtünk előre.
Jól el is fáradtunk estére.
Rám szakadák
2015. szeptember 11. péntek
Nem is tudom, lassan tíz éve ugyazon a szerveren üldögélt a yoscha.hu, de minden mulandó és ideje volt továbbállni. Az elmúlt két napom jelentős részét ez a költöztetés vitte el.
Tegnap este azon filóztam, hogy olyan keveset írok már ide. Mi lehet az oka?
A könnyű ok, hogy nem történik velem semmi. De ez nem igaz. Pont azért kezdtem el ezt a blogot tizenhárom éve, mert úgy éreztem akkor, nincs mire emlékeznem nap-nap után márpedig annál izgalmasabb az élet, hogy elfelejtsük a nagyját.
A nehezebb ok talán az, hogy túl sokan olvastak, és hiteles forrásnak gondolva olyanokat is bele akartak látni ami nem volt a szövegben. Majd magam is próbáltam megfelelni mind több irányba. Aztán bezártam az oldalt, hogy a ferde tekintetektől elrejtsem. Viszont így eltűnt a mesélés élvezete is, mert minek törni magunkat az asztalfiók kedvéért? Aki olvas az ismer annyira hogy élőben is megkérdezheti mi történt velem.
A hétköznapok hétköznapiságát napról-napra leírni persze valóban nem nagy kaland. Nem ez volt a célom mikor indítottam az oldalt. A napi csodák kellenek, melyekre jó érzéssel tudok visszaemlékezni, nem a szikár tények. Szóval mostantól felbukkanhatnak a varázslények és suttogó fák a bejegyzésekben, sőt ki tudja mi lesz a mesében...

Mellesleg anyukám ma 72 éves (én meg 72-ben születtem, szóval jó szám), amellett biztosan tudom, hogy pár munkanapon belül meglesz az új (használt) kocsim. Ami minden korábbi fogadkozásom ellenére megint csak egy céötös Citroen. Legalább nem kell minden "franciás finomságot" feladnom, újratanulnom.
Úgy gondolom, este elmegyek a Fözdefesztre és megnézem tudnak-e jobb sört főzni az arcok, mint amilyet én raktam össze az előbb. Azért még vannak kétségeim, mivel nem szeretnék csúnyán elázni, márpedig szemereg valami. Elázva, bringán hazatekerni nyomorúságos lesz, de kaland az élet!
2015. szeptember 8. kedd
Kristóf az ötödik napon unta meg az iskolát és próbálkozott meg a szabi folytatásával. (Fájt a feje, fázott és baromi rosszul érezte magát, míg csak haza nem vitte Hitvesem. Onnantól csodálatos gyógyulást tapasztaltunk.) Mi persze kőszívű szülők vagyunk. Kapott egy fájdalomcsillapítót az uzsis dobozába és elzavartuk tanulni. Ha igazán eltökélt (vagy beteg), akkor két napon belül úgy is belázasodik, de talán értett a szóból, hogy nem jó hiányozni a suliból és beteg gyerek amúgy sem játszhat xbox-szal.
Közben Zoé orra is elkezdett folyni ahogy az enyém is. Lehet, hogy a vasárnapi sárkányeregetés nem tett jót, - mert egyszerre volt ragyogó napsütés és néha hűvös szél - vagy csak elkaptuk a nyári náthát.
2015. szeptember 3. csütörtök
Nyakamon az ősz, én meg már megint elmaradtam a blogolással.
Kedden megkezdődött az új tanév. Zoé immáron felsős lett (alig tudott aludni az utolsó éjjelen, annyira izgult emiatt), Kristóf pedig hanyag beletörődéssel vette tudomásul, hogy már megint menni kell suliba. Azért ez az első hét még eléggé beszoktatós nekünk is a korai(bb) keléssel, a pontos reggeli menetrenddel.
Ma reggelre megjött az enyhülés. Már nem 35, csak 28 fok van és éjjel akár húsz alá is benézhet a higanyszál. Ennek azért örülök különösen, mivel múlt pénteken lefőztem a 2016-os évad első sörét, és eléggé aggódtam, hogy a ház amúgy leghidegebb pontján a garázsban nem buggyan-e meg a túl nagy melegben. Egyelőre úgy látszik, hogy megúsztam ezt a kudarcot, de biztosat csak egy hónap múlva fogok tudni.
A nyár utolsó hétvégéjén még csináltam egy alapos felújítást a cangámon. A korábbi kerékcserék után most lecserélem az összes féket, bowdent, házastól. Persze nem bírtam ki, hogy ne feltűnősködjek, így gyönyörű citromsárgák lettek a "zsinórok" az eddigi feketék helyett.
Bent a gyárban lassan múlik a nyári pangás. Sikerült pár új munkát behoznom az év végére, a jövő év elejére de máskülönben még nem kell megszakadni.

Régebbi hírek:

2023 |2022 |2021 |2020 |2019 |2018 |2017 |2016 |2015 |2014 |2013 |2012 |2011 |2010 |2009 |2008 |2007 |2006 |2005 |2004 |2003 |2002
Gyerekek lapja |Esküvőnk képei

Az oldal a Creative Commons licence szerint érhető el.
--==| Copyright © 2001-2024 by Yoscha |==--