Fejlemények...

Kristóf 5Kristóf betöltötte az ötödik életévét. Tavaly szülinapjára megkapta a Lego Star Wars playstation játékot ami azóta is meghatározza a világképét. Persze volt fejlődés rendesen. A "Dzseniló"-ból Jedi lovag lett, Majd mindenki neve és szerepe a helyére került a storyban, végül olyan mély ismerteteket szerzett a messzi-messzi galaxisról, hogy gyakran engem is meglep. Mostanra rajzolni is egyre ügyesebben rajzol. Persze jediket, klónokat és droidokat csata közben. Miként a Legoban is ez a téma, de legalább rajzol, épít olyan aprólékossággal, ahogy a nővére szinte soha.
Minden rezdülésében fiú, ugyanakkor Zoénál nagyságrendekkel érzékenyebb is. Elég csak csúnyán ránézni vagy egyet ráförmedni, hogy teljesen összetörjön.
Vigyázunk is rá, mert megérdemli. 2012.04.12.


Zoé 7Zoé betöltötte a hetedik évét. Durván megnőtt akár csak a "kispajtásai" akikkel az elmúlt hónapokban alig talalkoztunk a költözés körüli herce-hurcák miatt. Csupa iskolás...,
Az iskola szerencsére jól megy a lányomnak. Az írása nem szép sőt olyan mint az enyém, de az olvasással, számolással nincs gondja. Felesleges energiáit heti kétszer karate edzésen vezeti le. Nagyon kemény lány. 2011.12.18.


Az Univerzum...Kristóf a negyedik szülinapjára egy Lego Star Wars II Playstation játékot kapott tölem. (Hitvesem enyhe rosszallásától övezve.) Azóta a Star Wars univarzum teljesen beszippantotta a fiamat. Reggel azzal ébred, hogy Csubakkának miért nyílpuskája van, és Lejla hercegnő miért nem dzsedi, ha a testvére az? Persze csak némi "torzítással" képes megfogalmazni a furcsa neveket. A dzsedi lovag szerinte "dzseniló" a buckalakók valamiért "kaviárok" és Han Solo természetesen "hangszóró". Ezekől eltekintve pontosan látja a világot, bár nem érti, hogy miért csak játék fénykardott kaphatott? Úgy gondolja, amikor felnő, akkor rendőr lesz, és lesz neki rendőrautója, bilincse, fénykardja és lova is. Alapvetően minden tud a világról. Ezt ki is mondja mindig: "Kudom!" (Néha már én is inkább kudom, mint tudom.)
Egyszóval pompás kisfiú lett, akivel órákig tudunk playstation-özni, legózni.
Közben Zoé szép csendben megtanult olvasni. A könyvek még nem hozzák lázba (ha nem mi olvassuk neki), de az érdekesebb szavakat már egész folyékonyan ejti ki. Sajnos úgy tűnik hogy a választott iskoláját az önkormányzat puszta politikai bosszúból megszűnteti. Így most nem tudjuk szeptembertől hol (nem) tanulja meg a betüvetést, olvasást. 2011.05.14.


Kissé himlős
Jobban himlősHát túlélték a gyermekeim a kötelező bárányhimlőt, és én sem kaptam el. Ezzel mindenki jól járt. Kristóf egész kevés pöttyel megúszta, míg Zoé cudarul nézett kis. Egyébként igen sokat fejődtek az elmúlt időszakban. Kristóf igazi fiú lett, aki folyamatosan harcol. Hol sárkányokkal, hol indiánokkal, hol betörőkkel. Ha épp nem harcol(unk), akkor legózni szoktunk, vagy autóversenyezünk a sok tucat kocsijábal, esetleg playstation-nel, amiért szintén lelkesedik. Zoé ezalatt leginkább a számítógépet püföli. Kedvence az Én kicsi Tanyám, ahol százas tételben kereskedik a terményeivel. Ja és szinte teljesen magától megtanult írni olvasni. De ez különösebben nem izgatja, csak az hogy képes legyen kommunikálni a géppel, a vevőivel. 2011.02.19.


Kiesett a fogaTegnap fürdés előtt némi ráncigálással sikerült megszabadítani Zoét a bal alsó egyes fogától. A jobb egyes is eléggé csálén áll már, de ahhoz még ragaszkodik. A "műtétet" hihetetlenül bátran tűrte, sőt ő kérte. Bátor csaj na.
Néhány napja Kristóf - aki a legkeményebb három éves dackorszakát éli - úgy kihúzta a gyufát, hogy azt mondtam neki, ha tovább folytatja, akkor kap egy pofont. Pillanatra megállt, majd megkérdezte: - Apa, mi az a pofon?
Na ja, azt kellett volna mondanom, hogy letépem a fejét. Azt érti. Tudja, Ganésa is pórul járt mikor sokat rosszalkodott az apukájával.
Persze pofont nem kapott és a feje is a helyén van még. De azért próbálkozik... 2010.10.13.


GokártozikReggel Zoéval barkóbáztam (Egyre ügyesebb ebben is.), mikor Kristóf is játszani akart. Mondtan neki gondoljon egy állatra.
-Húsevő dinoszaurusz!
- Kisfiam, nem szabad elmondani, gondolj valmi másra.
- Megvan...
- Állat?
- Igen.
- Nagy?
- Igen.
- Húsevő?
- Igen. - Nagy fogai vannak?
- Igen.
- Félelmetes?
- Igen.
- Kitalálhatom? (Biztos megintegy Nagy Húsevő Dinoszaurusz lesz...)
- Zsiráf...
- ...
(Mióta először látott zsiráfot az állatkertben, azóta rettenetesen félelmetesnek tartja...)

Egyébként épp a cudar hároméves korszakát éli hatalmas hisztikkel, de ennek ellenére igazi nagyfiú, akinek minden vágya hogy végre ketten menjünk le gokártozni, mert az vagány... 2010.09.08.


Mindjárt három!Kristóf mindjárt három éves. Kedvencei mág mindig a vonatok és az autók. Inkább a vonatok. Ja és elkezdődtek nála a nagy hisztik, durcák is. - Várható volt. Mégis a legveszélyesebb mikor csendben elvannak a szobájukban (legutóbb a nyomda tintapárnájával festette össze magát mert indián), vagy a fürdőszobában ügyködnek (minden fogkrémet kipróbáltak alaposan - szintén arcra is). Szóval új korszakba lépett a fiam is, hisz mindjárt óvodás 2010.04.08.


Zoé megtanult biciklizniZoé ma megtanult két keréken biciklizni. Már ősszel is voltak rá próbálkozásai, de akkor még nem volt elég érett rá. Most meg lementünk, és sitty-sutty már suhant is.2010.02.28.


Igazi dívaZoé öt éves lett. Hihetetlen, hogy repül az idő. Elég csak leszkrollozni, hogy lássuk miként született. Nincs is messze...
Mostanra meg egy olyan lánnyá érett, aki tudja mikor (és mitől!) cudar, és mikor nem. Tud tízzel szorozni, ismeri a betűket, és az életem is rábíznám, mert rá lehet. Kisgyerek még, aki képes félni a sötétben, de valahogy túlesett szép csendben a csecsemő, a totyogós, a hisztis korszakon, és egyre inkább gyerek már és nem kisgyerek.
Autóút csokikbólEzalatt Kristóf is nagyot nőtt. Magasabb mint Zoé volt ilyenkor, és be nem áll a szája - bár sokat nem értek belőle mert a mássalhangzókat össze-vissza keveri. Ugyanakkor sokkal elmélyültebb mint a nővére. Képes bármiből autóutat, vagy sínt varázsolni, és azon tólogatni a járműveket órákig. Bevallhatom a szívemhez is nagyon igyekszik eljutni (sikerrel). Én Apuka vagyok, és ő is Apuka akar lenni.
Mi kell még egy apánk??? Szeretnek az istenek.2009.12.12.
NagyfiúKristóf immáron másfél hónapja bölcsődés. Ezalatt nem egész másfél hetet volt az intézményben, mert vagy beteg, vagy oltásra vár, vagy valami közbejött. Egyébként utálja is, mert nem az óvoda, ahová a "nagyok", és főleg a nővére jár. Szerencsére Zoé nagyon nyomja és szeptembertől még nem volt beteg.
Az utóbbi hónapok legmeghatározóbbja még talán az, hogy mennyire összeszoktak. Valódi partnerei egymásnak jóban rosszban. Nekem nem is lehet ennél jobb. 2009.11.17.
Szobatiszta (majdnem)Kristóf szobatiszta lett az elmúlt héten. Ugyan még csak nagyjából 80%-os az előjelzésének pontossága, de ez is igen szép eredmény alig egy hét alatt. (Vessük csak össze a földrengés előjelzés pontosságával.)
Szóval végtelenül büszke vagyok rá, hogy hamarosan a pelenkás babából igazi boxeralsós kisfiú lesz. (Vett is neki Hitvesem egy egész csomaggal.) 2009.08.10.
A új motoronKristóf megkapta az új motorját, mert az előzőt kinőtte, és ki is használja rendesen a "kétkerekűt". Mostanában elkezdett mondatokat alkotni. Pl: Baba nem fél boszokány, Züzü fél boszokány. Vááá! (A vááá az ijesztés) Vagy: Züzü nem film, Baba film, Züzü epizód.(Esténként felváltva az egyik filmet választ, a másik pedig epizódot a mesén belül. Az aznapi szereposztást tisztázta ezzel.) Emellett, kitartóan beszél magában is, de azt sokszor nem értjük, mert a magyarba bocsi szavakat kever, melyek jelentésével néha senki sincs tisztában. Viszont ha akarja, akkor választékos tőmondatokban is képes kifejezni magát, amit inkább előbb, mint utóbb mindig megértünk.
Pompás fiúvá cseperedik.. 2009.07.12.
Két évesKristóf két éves Nagyfiú! Ma kapott egy terrorista kisbuszt. Most az a kedvence, azzal alszik, anélkül fürödni katasztrófa. Igazi fiú. És meg kell vallani az apjára ütött, mert 10-12 szóval tökéletesen megérteti magát, így kedve sincs mondókázni (mint tette ezt Zoé). Viszont sokkal elmélyültebb, szófogadóbb is, és nem zaklat a főzizéssel. Mondom más, de ettól olyan jó. 2009.04.10.
Kisfiam!
Ez volt a kétéves születésnapodon a legmenőbb durranás (szerintem). Mire felnősz már biztos más lesz a meno, ma ez a csúcs... 2009.04.09.
Le a zoknival!Ma ágyneműt húztunk egy darabig nyugodtam, mikor Gyermekeink berobbantak és elkezdtek ugrálnia friss ágyneműn. Rájuk dörrentem, hogy nehogy már a koszos mamuszukkal ugráljanak a frissen mosott, vasalt cuccokon. Azonnal jött a válasz Zoétól: - Kristóf húzd le a zoknidat! ... és fetrengtek tovább, én meg mentem a fényképezőért egy szó nélkül. Így szép veszíteni.2009.03.23.
Kristóf szerint a NagyorrúA fiam szép csendben elkezdett megtanulni beszélni. Persze eddig is mindent megértett, és válaszolt is hangos nemmel, vagy szótlan bólogatással, de mostanában már komplett két-három szótagú szavakat is elismétel kérésre. Szerintem azt azért még nem érti, hogy mi előnye származna abból, ha magától is használná ezeket.
Tegnap megépítette teljesen önállóan a "Nagyorrút". Szerinte valami ilyen a hálószobánkban lakó házi szörny. Zoé szerint viszont fekete és az orra vörös. 2009.01.22.
Bábszínház még Vp-benBevallom eddig erősen tartottam tőle, hogy a karácsonyra kapott bábszínház paraván csak egy lesz a többi felesleges szobadísz között. Szerencsére az élet rám cáfolt. Hétvégén gyerekeim felfedezték a szereplés örömeit.
Bizonyítékként álljon itt a videó róla. 2009.01.22.
Elfoglalták a helyemet!Zoé négy éves múlt, és egyre kifinomultabba formákat rajzol. Van már pár "önarcképünk" tőle, melyen szinte körzoővel rajzolt arca van és hatalmas mosolygó szája. (Ugyan miért?) Kristóf pedig bár nem beszél, de szinte bármit megmutat a képeken, sőt ismeri a piros, zöld, kék és sárga színeket is. Ezzel kicsit felrúgja a nyelvfilozófia tézisét, miszerint először tárgyakat tudunk megnevezni (felismerni) és csak utána az olyan elvont tulajdonságokat mint a színek. Persze az is lehet, hogy már minden tárgy "megvan" neki.
Végezetül itt egy rövid videó arról,hogy mit csinálnak fürdés közben. 2008.12.21.
Lufi és macska (hátulról) a TV-ben
MacskaZoé elkezdett formákat rajzolni. Az általam látott két első műve egy macska és egy lufi a tévében. Ahol a macska hátulról van, illetve egy macska szemből. Jól láthatóak a szemei az orra és a nyitott szájában a fogai.
Kristóf pedig egyszerűen tündér. Mindeddig nem értettem miként lehetséges, hogy a szülők ugyanúgy szeressenek két gyereket. Most már tudom. Valahogy van hely mindkettőnek, úgy hogy egyik sem vesz el a másiktól. Ez szerintem egy csoda. Örülök hogy olyan fajhoz tartozom, ahol az apák képesek több gyereket is egyformán imádni. 2008.12.04.
Együtt jó a buliNagyon sok minden történt, mióta nem volt idom írni. Kristóf elkezdett beszélni. Úgy kezdődött, hogy a világot két részre osztotta. Volt a Brrr és az U-u-u. A Brrr az autókat és minden járművet jelölt. Az U-u-u a kutyákat. Azóta a Brr már csak az autót jelenti. Mert megjelent a Trr a traktorokra, földmunkagépekre, a Sss (Si-hu-hú) a vonatra, és egy mély Úúú a hajókra (hajókürt.) Ezután jelent csak meg a klasszikus BABA, ami Zoé játékbabáit, Zoét, és úgy általában a gyerekeket is jelzi. Múlt hétvégén természetesen a PAPA jött, aki apukám és a szíve egyik csücske, meg Anyja. Bár ezt nem mindig lehet előcsalni belőle, amiként az Apát is hallani véltük többször, de következetesen inkább csak azt használja amire maga jött rá. (Brrr, Trr, Sss, U-u-u, BABA) Nézd meg ahogy beszél
Együtt jó a buliSzóval beszél a fiam, de a beszédénél sokkal beszédesebb ahogy mutogat, néz. Mindent képes elmagyarázni (hacsak nem tetetem hülyének magam). Emellett egyre többet játszik közösen Zoéval. Kedvencük az ágyon ugrálás és a fogócska, ezek olyan játékok, melyeknél nem feltunő a két és fél év különbség.
Zoé viszont rájött, hogy nem "átlátszó", így mondhat olyat is amit maga sem hisz. Pár hete megjelent egy csúnya firka az ágya mellett a falon. Én inkább meg sem kérdeztem róla, de Hitvesemet furdalta a kíváncsiság, hogy kerülhetett oda: - Zoé, te firkáltad össze a falat?
- Nem, a Kristóf volt.
- Kristóf NEM TUD felmászni az emeletre.
- Ö-ö-ö segítettem neki felmászni. :) 2008.10.30.
ÖsszenőnekZoé újfent óvodába jár. Egyelőre élvezi, és nagyon nagynak érzi magát tőle. Talán kezd lecsengeni a "MIÉRT?" korszaka is. Az elmúlt hónapokban volt ido, mikor egymást követően 30-40 miérttel kezdődő kérdést tett fel a válaszra sem várva. Viszont az ovitól komolyodik. Sokkal inkább tisztában van vele, hogy miként kell viselkednie egy óvodásnak. Ebbe jó és rossz dolgok is beletartoznak. Szóval kezd kicsúszni a kezünkbol a nevelése. :)
Szerencsére Kristóf egyre szociálisabb. Kedvencei a labdázás, a vonatozás, nyusziomotorozás, autózás. Nem egy főzős típus, de nem is bánom. :) Mindent ért, amit mondunk neki, használja az igen és nem jeleket, és a világ felosztását két kategóriával megoldotta. Vannak az Autók (Brrrrr) és a Kutyák (U-u-u-u). Szinte bármely létező a két kategória valamelyikébe beletartozhat, ami meg nem, arra meg kár neveket pazarolni. 2008.09.08.
Panka
Panka hajjalA héten lányom mielott fodrászhoz ment volna kijelentette, hogy neki olyan haj kell mint Pankának a mesébol. Elhatározását nyomatékosítandó vitte is a könyvét a fodrászhoz, és megmutatta a kívánt frizurát. Kiállásáért cserébe ki is vasalták a hullámait. Igazi no. (Ja és festi a körmét, sot Hitvesemet is rábeszélte erre.)
Kristóf nem csinál ilyeneket. Rendületlenül mászik mindenre, és egyre többször kooperál a nővérével. Valójában feltűnően sokszor ő dominál a rosszaságban. (Az ragadós...) 2008.06.26.
Itt már nem fáj nekiHihetetlen fiú ez a Kristóf. Pont egy hete eltörte a kulcscsontját. Az eset úgy történt, hogy játszott a kedvenc negyven centi magas létráján, mi körötte voltunk és nem aggódtunk, mert ilyen "magasról" a puha tapihabra leesve sem lehet komoly baja (gondoltuk). Persze váratlanul dobot egyhátast és pont a jobb vállával ért földet. Némi tanakodás, kiabálás után bevittük az ügyletre, mert csak fájlalta nagyon. Ott kiderül, hogy eltörött a kulcscsontja. Az orvos pihenést és kézfelkötést javasolt. Három napig ment is, de utána már nem tudtuk korlátozni a keze normális használatában. Ma volt vele Hitvesem kontrollon, ahol kiderült, hogy már össze is forrt rendesen. Hát ezért hihetetlen kisfiú Kristóf. 2008.06.16.
Új gyerekágy!Gyermekeim tegnap új ágyat kaptak. Valójában Zoénak lett beígérve cserébe azért, hogy bent alszik az oviban, de már rég tereztük a beszerzését amúgy is. Ezzel lezárult Kristóf rácsos ágyas korszaka is, sot a szoba is új képet nyújt. Jobb lett... 2008.05.25.
Nincs akadály!Kristóf elmúlt egy éves és rettenthetetlen felfedezővé cseperedett. Halált megvető bátorsággal mászik fel bármire. Sokkal jobb a mozgása mint Zoénak volt ilyen idősen, és még a sötétben sem fél. A másik meglepő tulajdonsága, hogy rendeltetésszerűen játszik a játékokkal. Ő elsőre tudja, hogy mi mire való, és nem is akarja másra használni. Az értelme is egyre nyílik. Csomó dolgot megért (ha épp akarja), de ebben nincs különbség a három és fél éves nővérével.
Zoé immár egy hete óvodás. Még kalandnak érzi, bár egyszer már megjegyezte, hogy mindig ugyanazok a lányok vannak az oviban. Bezzeg a GEKKOban hétről hétre más gyerekekkel játszik. Ennek ellenére még kedveli. Újdonság továbbá, hogy egyre több titka van (főleg ovis dolgok, vagy rosszaságok), amiket nem akar elmondani. 2008.05.01.
Együtt játszanakKristóf elindult kapaszkodás nélkül! Még csak pár lépést tud megtenni majd rájön, hogy valami hiányzik és leül. Pár hét és itt fog rohangászni a nővérével. A hétvégén egyébkén is közösen labdáztunk négyen. Hihetetlen, hogy még nincs egy éves, és már mi mindent tud. A legmeglepőbb az volt mikor kérésre elhozta az orvosi táskából származó fecskendőt, hogy azzal gyógyítsam Zoét. Hallgat nagyokat, és úgy tesz mint aki egy kukkot sem ért, néha mégis kiderül a turpisság. 2008.03.25.
Kristóf lső fogaTegnap este felfedeztük Kristóf első fogát. (Jobb alsó 1.) Visszaolvasva alig két héttel előzte meg a fiam a lányomat. De ez is valami. Még hogy a fiúk lassúak. 11 hónapos sincs és máris van egy negyed foga. (!) Ahogy elnézem járni is talán előbb fog, de ez még a jövő zenéje. 2008.03.05.
Kristóf elindultKristóf elkezdett járni! Egyelőre még a kocsiját tólva, abba kapaszkodva megy, de azért ez már egyértelmű két lábon járás. Emellett egyre többször rosszalkodnak együtt is. Ez leginkább abból áll, hogy a fiam "kitalál" valami tiltott/nem helyeselt, vagy csak veszélyes dolgot, a nővére meg leutánozza. Például ha Kristóf elkezdi verni a mosogatógép oldalát, akkor Zoé is csatlakozik. Utána együtt rángatják a székeket, majd szedik fel a szőnyeget a gyerekszobában. Én meg csak konstatálom, hogy összefogtak, mivel a fiam még kicsi, hogy megértse miért nem szabad, a lányom pedig "csupán" kihasználja, hogy azonos szabályok vonatkoznak rájuk, így én csak kérlelhetem, hogy inkább az öccsét térítené jobb belátásra, mintsem követi a hülyeségbe. Azért örülök, hogy együtt zsiványkodnak. 2008.02.22.
Három évesZoé három éves lett. Már beléphet az ugráló várakba, IKEA játszóházba, és óvodás is lehet. Mostanában feltűnően jó. Bizonyára épp két dacosabb korszak között vagyunk. Az elmúlt hetekben elkezdett félni. Fél a sötéttől, a farkasoktól, a szörnyektől. Ha egyedül marad pillanatok alatt képes bepánikolni a gyülekező rémségektől. Ma próbáltam megnyugtatni, hogy a szörnyek nem kislányokat esznek, hanem főtt kukoricát, és néha bárányokat vagy porcicát. Persze o azért pontosan tudja, hogy igenis kislányokra vadásznak. Legalábbis a gonoszabbik, fekete fajta.
Félelem nélküli felfedezoKristóf még nem fél. Félelem nélkül képes foggal (ami nincs) kapaszkodni az asztal hálójába, beszorulni széklábak közé, vagy fejjel tompítani az eldűléseit. Ugyanis hétvége óta képes kapaszkodva felülni, sot vasárnap egyszer fel is állt. Emellett nagyon fejlődik a szociális elkötelezettsége is. Mindent elkövet, hogy bevonjuk a játékokba, ha kell sír, mászik, játékot rabol.
Jó hogy így fejlődnek. 2007.12.17.
Rakott krumplit eszikKristóf már nem csak pépeset eszik, hanem előszeretettel koldul a tányéromból. Pár napja rakott krumplit evett, és ma kiharcolt egy falat almapaprikát. Az kevésbé volt kedvére, de legalább szokja az ízeket a sok sütőtök után, amitől ő is besárgult, mint annó Zoé. A másik újdonság, hogy nekiállt kúszni. A lehető legváratlanabb pillanatokban indul el és köt ki ismeretlen helyeken. Na ennyit a leteszem, ott marad korszakról... 2007.11.27.
SkarlátosZoé skarlátos. Elég furcsa (mondhatni ronda) látvány, de az orvos szerint nem gáz, tipikus gyermekbetegség. Őt nem is viseli meg szerencsére.
Mostani kedvenc mondásunk tőle, hogy "Szép leszek mint a bűn". Ezt akkor használja rendszeresen, mikor meg kell ennie a gyümölcsöt, és ezzel vigasztalta magát. Most tényleg olyan.
HalloweenLegalább Kristóf jól van. Újabban már o is megőrül a számítógépért. Egyelőre még csak harapni akarja a laptopot, de az egyszervolt.hu is kedvenc. Szerencsére sokat sportól is, nem csak a gép előtt ül. Görögve próbálja elkapni a neki tetsző tárgyakat, és a hasán is forog körbe. Nem a leghatékonyabb helyváltoztatás, de kezdetnek megteszi. 2007.11.06.
Apa, ki az a <I>Püspök</I>?Ma Zoé megkérdezte, hogy mi az a "Püspök"?
Vérciki.
Négy évet tanultam vallásbölcseletet, és egy háromévesnek sem tudom elmagyarázni ki Isten, és kik a Püspökök.
Akkor minek olvastam el ennyi könyvet?!
Ideje újragondolnom mindent... 2007.10.02.
Olvas az öccsének...Kristóf két kunsztot kedvel. A hátáról azonnal a hasára fordul, majd dühös lesz, mert arra még csak elvétve jön rá, hogy van visszaút is. A másik a fulladós játék. Bármit az arcára húz, majd elkezd fulladó hangokat adni. Amikor levesszük róla a pelenkát, takarót, játékot, rögvest örül, és kezdődik elölről minden.
Vicces gyerek.
Zoéról néhány fontos dolgot kell megjegyezni azon túl, hogy imádja az öccsét. (Csak, hogy ne vesszen el az idő homályába.)
1. O anyuka. A lányát Noéminek hívják. Vagy ha nem anyuka, akkor is a gyerekét Noéminek fogják hívni. - Majd meglátom nagypapa koromban.
2. A férje Erni lesz a Sesame utcából. - Erre nincs mi válaszolni.
3. Krémezi a talpát Hitvesem lábhabjával, hogy ne öregedjen. - Még nincs három éves!!!
2007.09.27.
GyerekekZoé már két napja pelenka nélkül alszik este is. Valójában igen egyszerűen értük el ezt. Elfogyott a csomag és megértette, hogy a nagylányok már nem hordanak pelenkát. Leginkább az győzte meg, hogy a Bori sem hord pelenkát, pedig o tényleg nagylány és abszolút példakép.
Kristóf közben négy hónapos lett. Sokat beszél a saját nyelvén, barátkozik a kezével, lábával és nyáladzik. Csoda hogy nem száradnak kis az ilyen korú gyerekek. 2007.08.14.
Kristóf megfogja a dolgokatKristóf megfogja a dolgokat. Kedvence a pelenka, amit pompásan gyűröget, de lelkesedik a felakasztott csörgőkért és egyéb játékokért is.
Zoéval imádják egymást.
Legalább is a Lányom imádja az öccsét, Kristóf pedig nem tud még igazán mit tenni, de jól turi a túláradó szeretetet. 2007.07.24.
CsaládomKristóf elmúlt három hónapos. Sokat fejlődött. Esténként a Forma 1-ről beszélgetünk. Pompásan utánozza az autókat. "Grrrrrr" vagy a "Heee"-t mond, és mikor válaszolok teljes nála az öröm és fülig ér a szája. Jól elvagyunk.
Zoé rendszeresen birkózik vele. Olyankor némi félelem bujkál a szemében. Ezt megértem. Ha velem csinálná egy Nagy és Erős Valaki, én is aggódnék. Különben jól vannak. Féltékenységnek nyoma sincs, aminek szerfelett örülök.
Szerencsére a gyerekek legtöbbször nyolcra már alszanak így van időnk regenerálódni és kibeszélni őket a hátuk mögött. Zoéval szemben mindig új trükkök kellenek, mert nagyon célratörő (hogy finoman fogalmazzak). Viszont mindig a nyakamba ugrik mikor hazaérek a munkából, majd elmeséli, hogy aznap miért sírt (hisztizet), vagy miért kellet a szobájában játszania büntetésből.
Nagy kaland a két gyerek!
Csak ajánlani tudom mindenkinek. 2007.07.11.
MosolyogKristóf tegnap elkezdett mosolyogni. Már nagyon vártuk!
Zoé sztorija (a blogomból átemelve):
Tegnap hazaérve láttam ám, hogy az ajtó mellé van kikészítve Zoé Május Elsejére kapott lepke lufija, ami valljuk be már eléggé elvesztette kezdeti lelkesedését, és a jelek szerint kidőbásra várt. Hitvesemtól kódolva próbáltam kérdezni a további sorsát:
- Lepi meglátogatja Szivit? Azaz a lufi is a hajdan kidőbásra ítélt "szívecske formájú fürdető játék" sorsára jusson-e, egy gondosan titkolt mozdulattal? Hitvesem helyeselt, mire a köröttünk ólálkodó Zoé felcsattant:
- Az Isten áldjon meg, nem lesz lepkém!
Köpni, nyelni nem tudtunk. Nem csak a helyesen alkalmazott indulat kifejezés ült, de a rejtjelet is azonnal dekódolta. Kénytelenek leszünk írásban kommunikálni a továbbiakban... 2007.06.06.
Mindjárt átfordul.
Átfordult!!!Kristóf hat hét hat naposan a hasáról a hátára fordult! Szinte hihetetlen volt. Sajnos a fotók nem lettek túl jók róla. Elsőre erős vakuval villantottam, majd a nagy kapkodásban vaku mentes üzemmódra állítottam a gépet. De mindegy. Nem a kép a fontos, hanem az élmény. 2007.05.29.
Félmosoly, de még nem nekünk szól.
Igazi kisgyerekTegnap Kristóf csecsemővé lett. Túl vagyunk az első hat héten. Sok minden nem mondható el erről az időszakról. Nem voltak éjszakázások (nekem), nem sír csak néha nyüszög, nem iszik, nem drogozik, és arcon sem kakilt mint a nővére annó. Jó gyerek, no. Egyetlen hibája, hogy még nem akar villanyvasutazni. Ezért továbbra is Zoéval főzizek, és vásárolok esténként, aki viszont lassan teljesen szobatiszta lett. Néhány szándékosnak tűnő balesetet kivéve előre mondja, ha wc-re kell mennie.
További jó hír, hogy imádja az öccsét, és engem is. Féltékenységnek mégy nyomát sem láttam rajta.
Szóval frankó kétgyermekes apának lenni. 2007.05.23.
Nagylányom és KisfiamAlig pár nap alatt a Kislányom a Nagylányommá lett. Ennek két oka van. Egyfelől immáron ott az élő bizonyíték, hogy milyen nagy is o. Persze észrevettem eddig is, hogy már nem csecsemő, és nem is kisbaba hanem egy csodás kisgyerek. De látva Kristófot, még szembetűnőbb a kontraszt. A másik ok, hogy hihetetlenül éretten viseli a kis öccse érkezését. Segít fürdetni, tisztába rakni, és megérti (egyelőre), hogy más is van már rajta kívül, akire figyelni kell.
Vágás, monokli, fiú...Kristófról még nem sok minden mondható el azon túl, hogy talán o sem lesz sírós. Illetve van egy kunsztja, ami ámulatba ejt. Születésétől kezdve szinkronban néz a két szemével, és a tapasztalatom szerint rendeltetésszerűen használja azokat. Tehát nem csak fókuszálgat össze-vissza, hanem megnézi a dolgokat. (Ezt Zoé csak hetek kemény munkájával érte el.)
Szóval korrekt srác. Ideje elkezdenem böngészni a modellvasút katalógusokat... 2007.04.14.
Kristóf megszületett!!!
Új idoszámítás kezdodött a családunkban. 2007.04.10
Zebrák és oroszlánokZoé csacsog. Mostanában jutottunk el oda, hogy kezdjük megismerni a gondolatait, a világképét. Egyre több minden derül ki róla, rólunk. Emellett bizonyos újabb kreativitásról tett tanúbizonyságot. Múltkor a gyurmából kezdett letépegetni kisebb-nagyobb darabokat amiket elnevezett zebráknak. Majd másik színből megjelentek az oroszlánok is. Hogy honnan jött ez nem tudom, de csodálom érte.
Lassan kezd belenyugodni, hogy a kistestvére fiú lesz.
Alig egy hónapom maradt, hogy átalakítsam a lapját kettojük részére... 2007.03.14.
Bátorság próbaMa fürdés közben bátorságpróbát mutatott be a Lányom. Hajmosás után elkezdte locsolni a fejére a vizet, és közben rettentő jól szórakozott, fürödve az elismerésünkben. Alig lehetett leállítani, hogy most már minden úszik körülöte és különben is tiszta és kiöblített a haja. Hihetetlen lány...
Videón itt érheo el egy rövid részlet. 2007.02.22.
Ma fürdés közben megkaparintott egy fülpiszkálót. Egy darabig piszkálta a fülét, majd Fifi szemét kezdte dörzsölni, és kommentálta is:
- Kifested Fifi szemét.
Megdöbbenve néztünk egymásra Hitvesemmel.
- Ki festi a szemét? - kérdeztük.
- Kriszta.
Mármint az Ángélus Barátnénk, aki egy hónapja és előtte pedig novemberben ját nálunk, de én nem valószínű, hogy akkor festette volna a szemét. Bár ki tudja. Mindenesetre mély benyomást hagyhatott Zoéban, ha így emlékszik rá.
Tanulság:
Több van ebben a hobbitban, mit az kívülről látszik." 2007.02.04.
Kétéves sztorik:
Tegnap éjjel rosszul aludt, mert (szokásos születésnapi megfázása van.) Egyszer mikor bementem hozzá mert hallom, hogy nyüszörög és forgolódik, azon kapom, hogy álmában beszél. Egész pontosan azt mondta, hogy "bekapcsolni!" Fogalmam sincs róla, hogy a tévére, a mosogatógépre, vagy a hiperhajtómure gondolt, de az bizonyos, hogy már a nyelvében álmodik a lányom.
Ma főzőcskéztünk (nem unja meg soha, legfeljebb némi gyurmázásért, vagy meséért cserében) és nem volt Rami aki megegye a főztünket. Kérdeztem:
Ramival fozocskézünk- Hol a Rami?
- Kint.
- Hozd be, hogy ehessen palacsintát.
- Apa hozd be.
- Miért én?
- Nehéz...
Ehhez csak azt kell tudni, hogy Rami már egy éves korában sem volt soha nehéz, ha cipelnie kellett.
Illetve mikor mondta, a pilláit rebegtette és ártatlanul nézett rám a nagy kék szemeivel. (Én vittem be Ramit...) 2006.12.16.
Sok újdonság van ám.
Zoé egyre több mondókát mond el elejétől végig helyesen. (Alma, alma..., Fújja a szél a fákat.., stb.) Aztán átköltötte a Lencsilány szövegét is, hogy az icipici anyuka mellett megjelenjen az icipici apuka is, mert neki így teljes a mese. Nekem meg vakargatja ezzel a lelkemet.
Újabban csikis lett. Ezzel eléggé megnehezíti a tisztába tevést vagy az öltözést, ha a kedve épp úgy hozza. Emellett pár napja mindent egyedül akar csinálni. Egyedül akar kezet mosni, menni az utcán, zoknit húzni (na nem azért mert csikis). Ez elég furcsa, mert már teljesen ráállt a tudatom, hogy mindent velünk csinál, vagy még inkább mi csinálunk vele. - Sitty-sutty felno...
Néhány szó a Testvéréről.
Zoé meg van győződve róla, hogy a testvérével amint megszületik főzizni, és építeni fog nagyokat. Rendszeresen próbáljuk elmagyarázni neki, hogy nem teljesen így lesz, de a fejében a kistestvér Erzsike (egyik kedvenc babája) és maga között van valahol, mint ködös fogalom. Viszont még mindig megőrül gyerekekért, és újabban a Kismama újság a kedvence, mert az tele van babákkal.
Szóval készül és várja 2.0-t. 2006.11.15.
Zoé a mondókákon túl már maga is alkot mondatokat.
(Tőmondatok ugyan, de mondatok.) Kedvenceim az "Anya vette"(!!!), "Menj Api!".
Furcsa. Tényleg figyeltem, de képtelen voltam elkapni a fejlődésének lépéseit, folyamatát. Fogalmam sincs, hogy tanulta meg a nyelvünket, pedig a szemem előtt történt napról-napra. 2006.10.12.
Vicces a Lányom. Nemrég tanulta meg, hogy Fifit (akinek a fejét mindig letépi fürdés közben) nem Pipinek kell mondania, hanem Fifinek. Tegnap este erre hisztizve kérte a "fandákat". Csak némi töprengés után jött rá Hitvesem, hogy azok valójában a pandák. Csak hát, ha a pipit fifinek kell mondani, akkor a pandák bizonyosan fandák helyesen. Hihetetlen kombinációkra képes...
Tegnap este sikerült némi videó anyagot rögzítenem a beszédéről Egyenlőre még vágatlanul, de íme: Péter, Zozika és Boci-boci tarka. 2006.09.26.
Zoé elnevezte magát!
Azt már régóta tudta, hogy o Zoé. De most ha megkérdezzük, mi a neve akkor a válasz: Zozi, vagy Zozika. Hát ennyit arról, hogy olyan nevet válasszunk, ami nem lehet becézni...
Kislányom különben is egyre többet beszél. Bár még mindig eljátszik egy-egy hangalakkal, de mostanra inkább a hallott szót próbálja helyesen ismételgetni, és napról napra hihetetlen ütemben gyarapszik az aktív szókészlete. Felismerte, hogy ugyanazon hangalakkal nem sikeres megnevezni sok különböző dolgot. Így elváltak egymástól a brumi, az autó és lassan elhelyeződnek a kifejezések, hogy a fogalmak hálójába gabalyítsák egy életre...
Az akarata is egyre jobban megnyilvánul. Naponta tucatszor is képes bepipulni ha valamit nem értünk meg a kommunikációjából, vagy ha nem sikerül felépítenie/lerombolnia elsőre a tornyot, ha a baba nem pontosan oda ül, ahová kellene szerinte. Ilyenkor egy helyben állva toporzékol, vagy ülve rugdal a lábával. Mindez pár másodpercig tart. Olyankor legtöbbször vagy megdicsérjük a szép "táncát", vagy észre sem vesszük a hisztit. - Mindkettő elkedvetleníti.
A legnagyobb változás mégis az, hogy már nem kisbaba. Nehezen megfogalmazható mi az ami kisgyerekké teszi. Ahogy mozog, ahogy viselkedik, ahogy beszél, ahogy képes (néha) várni, szót fogadni. Kár, hogy nem minden mondható el szavakkal, ami pedig olyan nyilvánvaló. Zoé még csak most kezd rájönni erre... 2006.09.12.
Zoé ha valamit nagyon szeretne akkor azt mondja nekem, hogy "apuka". Ha valamire "nemet" mondunk akkor a válasza "de". A nap jelentős részében halandzsázik saját nyelvén mely dallamában egyre inkább hasonlít a magyarra. Ha meghall valami érdekeset, akkor azt elkezdi utánozni, és eljátszik vele. Vidám hogy fejlődik a nyelvi készsége.
A hétvégi kerti sütögetésen már nem mint csecsemő vagy kisbaba vett részt, aki mellett ott kell ülni vigyázva rá, hanem egy kisgyerek volt aki eljátszott az unokatestvéreivel, rohangált, homokozott, és a legkevésbé sem igényelte a szoros felügyeletet. Gyerek lett... 2006.08.21.
BungiSanszossá vált, hogy Lányom előbb-utóbb beszélni fog. Szókincse temérdek egy szótagú kifejezéssel bővült, melyeknek gyakran igen hasonló a szóalakja:
"Brrr" - autó, repülo, babakocsi.
"Brrrm" - maci.
Aztán magát "Te"-nek hívja, bár próbálom neki elmagyarázni rendszeresen, hogy o "Én", ha magára mutat. De ez nem csak leírva bonyolult kissé. Viszont tegnap kimondta az első három szótagú szavát is - Katica.
És pár hete már nem rácsos ágyban alszik, hanem a Bungijában, vagy a blupban. 2006.08.05.
Raminak fozEzt úgy sem fogjátok elhinni...
Tegnap hazaérve öltözöm át, mikor Zoé elkezd mesélni nekem: Hoppá, anya, kifelé mutogat (ami a lakáson kívüli világra utal), dang ("ugrálni", "magas"(?) jelentésű szó), magasra mutat, lábát fogdossa. Én azt hittem, hogy hitvesem egy nagyot esett, de valójában a történet úgy szólt, hogy anyával az állatkertben voltak, ahol egy magas bácsi nekiment és fellökte, ezért beverte a lábát.
Másfél évesen (!!!) este elmesélte a napja legfontosabb eseményét. Úgysem fogjátok elhinni, de én ott voltam, mert nekem mesélte. Olyan ez mint mikor elindult. Csak azt már vártam, készültem rá, ez meg ámulatba ejtett... 2006.06.13.
Düdüvel kezdik értékelni egymást...Anya, apa ez a két szó bekerült a szótárába! Múlt hét elején kezdte anyának szólítani az anyukáját, és mostanra már én is egyértelműen apa lettem a lányomnak. O magának baba, vagy kicsi baba. Szóval fejlodik a nyelvi készsége, bár a pípi kezd kikopni a napi használatból... 2006.05.18.
Muvészet
VizihintaZoéban feltámadt a kreativitás.
Pár napja már lelkesen firkálja össze krétával a bútorai oldalát, illetve új saját kifejezést alkotott arra mikor a fürdőkádban elfekszik, és úgy pacsál. Szerinte az hintázás (a vízben). 2006.05.09.
BabázásKomoly változások vannak. Az elmúlt hónapban lányom beszédértése már-már tökéletessé lett. Vagy legalábbis radikálisan fejlődött, és csak azt nem érti meg amit nem akar. (Például hogy nem szabad a pizsamájából kibújnia, mert azzal a Hitvesem idegeire megy lefekvéskor.)
A másik fontos újdonság, hogy nekiállt szerepjátékozni. A képen is látható nagy babát tisztába rakta (!), de a többieket is eteti, hintáztatja, lefekteti. Babázik ahogy a lányok szoktak.
Elkezdett játszótérre járni, és imád homokozni, csúszdázni.
Egyszóval inkább gyerek már... 2006.05.02.
HisztiKislányom próbálgatja az oroszlánkörmeit. Na jó ez nem igaz. Az idegeinket, és a korlátait teszteli. Új korszak ez, melyben egy erős, önálló személyiség harcol nap mint nap a vélt pozíciójáért, a világképéért. Mi meg hol humorral, hol átveréssel, hol hatalmi szóval próbáljuk a saját akaratunkat érvényesíteni.
Rózsák háborúja... 2006.04.01.
Kisérletre készülZoénak egyértelműen nincs még éntudata/öntudata. Néhány napja Hitvesem végezte el vele a "rúzsos kisérletet", ma pedig én tapasztaltam ugyanezt, mikor az ebéd elfogyasztása után vittem megmosakodni, és nagy megrökönyödéssel figyelte a fülig krumplipürés gyereket a tükörben. - Láthatólag a "tükörben lévő" valaki nem volt azonos vele, aki szemlélte...
Ja és igen, jól látja mindenki. Tegnap fürdés előtt nekiestünk a gyereknek a hajvágó gépemmel, és két centisre kurtítottuk a loboncát. Remélem mihamarabb megnő, mert így inkább rám hasonlít... 2006.03.08.
MeMeMeSzóval túl vagyunk az első kórházi élményen. Zoé valami vírust szedett össze, amitől hol hasmenése volt, hol hányt, de rendesen kiszáradt. Így beutalták a Szent Lászlóba, ahol kapott egy infúziót a lábába (negyedikre sikerült megszúrniuk!) és egy rácsos ágyat, amit nem igazán hagyhatott el. Felváltva őrködtünk Hitvesemmel az ágya mellett. Szerencsére két nap után ki is engedték. Viszont ezalatt eltűnt a pocakja, lesoványodtak a hurkák a lábán, és mi is öregedtünk pár hetet.
MeMeMeViszont sokat játszottunk a kórházban (mást sem lehetett) és sok mindent megtanultam a Lányom nyelvébol. Pl. ha az egyik kezét a másikra rakja a mellkasa előtt, akkor az a Csip-csip csókát jelenti, és el kell énekelni neki. A MeMeMe hangsor az Anya gyere, baj van! - Ezt leginkább vérvételkor, vagy más szörnyűségkor alkalmazza, de szívfacsaró...
A kommunikációja látványosan fejlődik, már egész bonyolult dolgokat megért, és tényleg van egy közös nyelvünk amin "beszél". - Titkos nyelv. Emellett, ha valamiért megdicsérem akkor szégyenlősen elmosolyodik. Ilyenkor nagyon gyerekes és kislányos már.
Viszont a kórház óta ha lehet még anyásabb. Hitvesem három méterre nem hagyhatja el, mert akkor jön a sírás és a MeMeMe. 2006.03.05.
Cipelni jóKislányom immáron szaladgál, cipel nehéz és nagy holmikat és hozzá még hat foga is van. Emellett hihetetlenül anyás lett. Elaludni már csak anyával lehet, ha én próbálom lefektetni akkor némi játék után feláll az ágy sarkába, legörbíti a szája szélét és hangos nyivákolásba kezd. - bízva benne, hogy anyának csak megesik a szíve rajta. Meg is esik...
Okos lányom van. 2006.02.10.
Gólem!!!Gólem szabadult az otthonunkba.
Még sokszor elég darabos mozgással, gyakran berregő hang kíséretében (O egy autó? Repülő? Robot? Vagy csak berregni jó?) Zoé egyedül jön-megy kilométereken át a lakásban.
Tegnapeltt sikongatva rohant hozzám az előszobába mikor hazaérkeztem. Belém kapaszkodott és onnantól nem engedett.
Na már ezért megérte apává lenni... 2006.01.15.
Egyedül közlekedikJelenlegi állásunk öt fog. Négy alul egymás mellett, és egy fönt. Így már lehet csikorgatni őket, aminek én egyáltalán nem örülök.
Viszont Kislányom kapaszkodás nélkül jár. Néha kissé gólemes, és el-el dol, de ez már kétségtelenül két lábon történő önálló helyváltoztatás.
Emellett kacsint mindenkire, és törekszik a család mókamestere címre is.
Nagyjából ennyi az újdonság. 2006.01.08.
Egy éves! (Múlt vagy két órája.)Hát megéltük, bármely messzinek is tűnt egy éve ez. Visszatekintve két dolgot mondhatok:
1. Sokkal jobb, de teljesen más volt mint vártam.
2. Sokkal hamarabb eltelt mint vártam, bár néha hosszúnak tűntek a napok.
Tudom ilyenkor illik köszönteni de én inkább csak abban bízom hogy a következő évek sem lesznek rosszabbak, mert ez szinte tökéletesre sikeredett...
Az istenek éltessenek sokáig Kislányom! 2005.12.14.
Jár!!!Hihetelen!
Ma Zoé elindult! Munka után ültem mellette. Egyszer csak felállt, megfogta fél kézzel(!) a kezemet és átsétált a fél szobán. Köpni-nyelni nem tudtam...
Persze várható volt valami hasonló, de az hogy mindenféle előkészület/felkészités nélkül bemutassa miként jár, ez azért sokkolt.
Imádom, és nagyon büszke vagyok ám! 2005.11.30.
Elszakadás...Tegnap Hitvesem átrendezte a gyerekszobát, ezzel megkezdődött Zoé lassú elszakadása. Szörnyű volt. A lányom másfél méterre került éjszakára. Én meg valami hiányérzettel a bensőmben próbáltam elaludni. Szerencsére o már nagylány és csöppet sem zavarta az ásító szakadék köztünk. Csak nekünk kell feldolgoznunk... 2005.11.30.
Itt már van foga!Megvan az első fog! (Jobb alsó egyes.)
Mi vasárnap (2005.11.20.) vettük észre, de nővérem szerint o már szombaton úgy látta, hogy van ott valami.
Kezdek beletörődni, hogy minden új "kunsztot" először a nagyszüleinek mutat be a lányom. 2005.11.21.
Sztrapacskát ebédelünkZoé betöltötte a 10. hónapját, és elkezdett velünk enni. Pénteken a hófordulóján történt, hogy a vacsorára kapott főzelék után az asztalnál maradt és igen jóízűen megevett egy adag sonkát, némi papikát, egy kis kenyeret, tojáskrémet, májpástétomot, sajtot.
Utána reggelig aludt anélkül, hogy felébredt volna egyszer is. Azóta közösek a vacsorák, ami pompás fogyókúra nekünk. Hisz a nyugodt étkezés helyett folyamatos táplálással telik az idonk. De azért nagy élmény hogy már együtt eszik a család... 2005.10.17.
Áll és pakolA lányom bárhol, bármikor feláll.
(Pontosítok.)
Mindenhol, és mindig feláll. Nem csak feláll, el is kezd lepakolni minden elérhető felületről. Csodálatos és rémisztő egyszerre. Még nem döntöttem el melyik inkább... 2005.10.07.
BetegenKislányom megbetegedett.
Már várható volt, de igazán nem vártuk. Tegnap este kezdte az orrszörcsögést, tüsszögést. A hiba oka egyenlőre ismeretlen. Elkaphatta a nagypapájától hétvégén, vagy csak simán megfázott a kihülő lakásban. Szerencsére a doktornéni rendszeres havi felülvizsgálata pont mára esik, így jól dokumentált lesz az első náthája... 2005.10.04.
TáskarádióZoé mászik.
Múlt hét pénteken kezdte el, és azóta bekeményedett a helyzet. Vp-ben nagyszülőknek villantott először igazit, aztán mikor hazaértünk majdnem a fejére borított egy cserepet, mert "odasuhant" és megrángatta. Folyamatosan veszélytelenítjük a lakást... 2005.09.05.
Csemegeuborka + csirkepörköltFontos nap volt a tegnapi és a mai. Tegnap Zoé életében először leesett a franciaágyunkról és jó nagyot puffant. Szerencsére ennek az eseménynek az elviselését rég beletervezték a gyerekekbe így nem is okozott nagyobb gondot pár percnyi sírásnál.
Ma csirkecsontot evett életében először, mivel a tegnap felfedezett csemegeuborka már nem elégítette ki miközben mi a csirkepaprikást falatoztuk. Így kiharcolta magának a cupákot.
További fontos hír, hogy elkezdett "beszélni" (valójában gőgicsélni). Az első szava az hogy va-va-va. Itt meghallgatható... 2005.08.28.
KepesztZoé kepeszt. Nagyon. A helyváltoztatás különleges módját fejlesztette ki. Üldögél békében (ez ritka) és kinéz valamit persze kartávon túl. először megpróbál a fenekén ülve oda csúszni de ez nem túl hatékony, bár néha így is átvándorolja a szobát. Második módszer az előrevetődés. Ilyenkor többé-kevésbé négykézlábra ereszkedik, majd lehasal és a távolságtól függően vagy beszorul az egyik lába a hasa alá, vagy kirúgja őket. Az igazi kunszt most kezdődik. Elkezd görögni, vonaglani a kiszemelt célponthoz, majd mikor megragadta újra felül - mint ki jól végezte dolgát. Jól is végzi, még ha furcsának tűnik is ez a mozgásforma.
A kepesztés másik megjelenése, hogy szinte bárminél képes térdelő állásba húzni magát, ezzel is némi vertikális előnyt szerezve, a hajdani elfekvő énjéhez képest.
Elkerülhetetlen a lakás gyerekbiztossá tétele... 2005.08.13.
Mérges...Lányom elmúlt hét hónapos. De ez már nem nagy kaland. Minden hónapban eggyel no. Mondom nem nagy kaland...
Viszont az kemény, hogy az elmúlt napokban elkezdett sikítani. Ül a játékai között, és sikít. Sokszor dühös is. És akkor is sikít. Nagyon sokat...
Ma reggel is arra ébredtem hatkor, hogy nyúzzák. Vagy valami hasonló történik vele. Kibotorkáltam, a nagyszobába, ahol ült a szőnyegen, (szájában rágóka) és sikítozott. Mintha ez természetes lenne hajnalban.
Remélem hamar elhagyja ezt a szokását.
Itt hallható egy rövid részlete a sikitozásnak... 2005.06.14.
Zoé és Afrikai BarbaraZoé féléves, és holnap lesz a névnapja.
Hétvégén elvittük játékboltba, ajándékot választani. Eleinte felváltva mutogattuk neki a csörgőket, zenélő telefonokat, de azokkal nem sok reakciót értünk el. Aztán megpróbálkoztam a pisztolyokkal, autókkal is hátha az apjára ütött, de észre sem vette őket. Ekkor Hitvesem felfedezte "Afrikai Barbarát", aki egy fekete bőrű plüss/rongy baba.
Három és fél kilós kenyérZoé mihelyt meglátta felcsillant a szeme, két kézzel akarta elkapni, és minden módon jelezte, hogy neki csak Barbara kell.
Szóval igazi lány. Az autóknak csak az "íze" érdekli maximum egy percig, de egy fekete göndör hajú babáért szinte kiugrik a kocsiból.
Ez talán ennek a félévnek a legnagyobb változása. A három és félkilós kenyér létformájából, ki csak csikklett-csuklott egy hét és fél kilós (Kenyeres)
A világ megragadásalány lett, aki lelkesedik a babákért, és hidegen hagyják a pisztolyok. Aki pontosan érzi a helyét a világban, megragadja belőle azt ami neki tetszik, és átnéz az érdektelen dolgokon. Résztvevőjévé vált a környezetének, sot egyre inkább alakítójává, mert a megfelelően adagolt nyüszögéssel, sikítással, nevetéssel eléri a változásokat akár anélkül, hogy a kisujját megmozdítaná.
Bámulatos... 2005.06.14.
SzívcsücsökA lányom teljesen elcsábított.
Nem értem a helyzetet, hogy miben más mint volt öt, három, vagy akár csak egy hónapja, de mostanában azt érzem, hogy egy mosolyáért megteszek bármit amire csak vágyik. Egyszerűen ellenállhatatlan. Mi lesz, mikor már nevelni is kell, és rám néz a szemeivel, elmosolyodik?
Keményítenem kell a szívemet... 2005.05.17.
Kezdek kétségbeesni. Már nem is emlékszem milyen volt magatehetetlenül, ahogy nyiklett-nyaklott, nem látott a kezéig sem, és már az nagy számnak tunt, ha véletlenül épp rám pillantott a függöny a virág vagy az angyalok helyett.
Öt hónaposanMost meg ahogy elnézem, azon töprengek, hogy mi járhat a fejében, mert már látom rajta mikor gondolkodik elmélyedten, mikor csak bambul, vagy unatkozik. Ugyan nem beszél, de teljesen tudatos, és aktív szereplője a világának. Mindez alig öt hónap alatt. Én meg csak bámulok.
A doktor nénink mondta, hogy o írta a gyerekeinél a változásokat, és így ezidő tájt veszítette el a fonalat, mert egyszer csak annyi minden változott.
Én sem tudom, mi mindenben más Zoé mint volt egy, vagy két hónapja. Szinte mindenben.
A mosolya a régi... 2005.05.17.
Szinte felfoghatatlan a fejlődés. Zoé már bármikor az oldalára fordul, az elé rakott tárgyakat tudatosan fogja meg, és ha elkapja be is veszi a szájába rögvest. Az utóbbi időben elsődlegessé vált számára az orális tapasztalás. A hírek szerint ez azért van, mert a fogai kezdenek noni.
Szerintem inkább a veszettségre hasonlít az állapota, ugyanis szinte folyamatosan nyáladzik, habzik a szája, és harapni próbál. Persze nem veszélyes, sot...
lső látogatás egy múzeumbanAz elmúlt hetekben nagy sikert értünk el. Mostanra valóssággá vált, hogy nyolckor lefekszik a szobájában, és némi nyugtatás után már miénk az este további része. Hihetetlen a szabadság ami ránk szakadt ezáltal...
A hétvégén múzeumba is elmentünk közösen. Sajnos a kopt emlékeket, és a barokk festményeket nem lehetett a szájába tömni, így egyelőre kevésbé érdekesek, mint a textilpelenka, vagy a muanyag játékok, de kevesebb mint négy hónaposan még nem is kell nagy műélvezőnek lennie.. 2005.04.04.
Kész gyerek márNem is tudom, de valahogy kezd felnőni Zoé. Illetve kezd gyerekesen kinézni ahelyett, hogy csecsemősen, vagy újszülöttesen nézne ki. Persze nem vagyok teljesen biztos a dolgomban, mert élőben észre sem veszem a változást, de a mostani 12 hetes képein néha már úgy néz mint egy kisgyerek. Olyan a tekintete, az arca. Nem tudom... 2005.03.09.
A jóindulat kölcsönös kinyilvánítása...Talán két hete kezdődött, hogy a Zoé elkezdett elcsábítani. (Mostanra teljes a sikere.) Szóval feküdtünk az ágyon, és o egyszer csak rám mosolygott, és azt mondta, hogy grhrhrhr. Nekem. Teljesen meglepődtem ezen, de válaszoltam. - Gögögö. Elnevette magát örömében, hogy értem a kapcsolatteremtési szándékot, és újabb meghatározhatatlan hangsor adott ki. Azóta amikor csak lehet beszélgetünk. Körülbelül olyan ez mintha egy delfinnel, vagy egy UFO-val tenném, de mindketten biztosítjuk a másikat feltétlen jóindulatunkról, és bizalmunkról
Viszont csodálatos ahogy rám néz, és elkezd "mesélni" és bár egy szavát sem értem, de tudom hogy nekem mondja, és örül ha látja hogy figyelek, és én is örülök neki hogy láthatom, hallgathatom.
Szóval beszélgetek a Lányommal... 2005.02.28.
Tegnapelott volt kilenc hetes, tegnap meg két hónapos a lányom. - Hogy repül az idő... Tegnap kapta meg élete első két védőoltását.
Nanával kettesbenA hírek szerint hatalmas krokodil könnyek kíséretében fogadta. Viszont épül belé a védelem az agyhártyagyulladással szemben.
Újabban már nem konyul a feje bárhogy tartsuk is, és a hanga is megjött. Egy furcsa hö-hö-hö-hö-t szokott kiadni, mikor felháborodik a fürdés végén azon, hogy nincs több lubickolás, hanem a törölközés és öltözés ideje jön. Valószínűleg napközben más hangja is vannak, de estére már leginkább csak a hö-hö-hö-hö-bol kapok tőle.
Másik fejlemény, hogy angyalokat lát. Legalább is ezzel magyarázom, mikor mereven mellém, mögém néz és néha elmosolyodik. Mivel felnőttem, én már nem látom az angyalokat, csak az üres falat, vagy a szokásos polcot. De o még bizonyosan látja őket, ezért a mosoly és a figyelem. 2005.02.16.
Hathetesen az lső mosolyok egyikeKicsilány túl van az újszülött koron. Ezalatt kétszer lekakilt, de cserébe mostanra megtanult mosolyogni, így megbocsájtottam neki. Még mindig vonzódik az éjszakai élethez. (Akárcsak anyja, apja a születése előtt.) Szeret enni és aludni is nappal. Barátkozik Barimarival, és fedezi fel a világot szép komótosan. Egyre izgalmasabb vele az élet... 2005.01.27.
Pontosan négy hete született Zoé. Már sok mindent megéltünk együtt. Én túlestem egy szembekakiláson, de ennek ellenére, vagy pont ezért már nem akarom visszaadni, ahogy az felmerült bennem pár nappal a megérkezése után.
Olga még olyan nagylány... Egyre aranyosabb napról-napra. Kinőtte a 2-5 kilósoknak szóló pelenkát, és a szemei is kezdenek üzemszerűen állni. Néha mosolyféle bujkál az arcán, de ez még nem nekünk szól.
Voltunk már sétálni is a Ligetben, és rutinná lett a fürdetés is, lassan hétköznapivá lesz hogy hárman vagyunk..
A kép Zoét Cs.OM barátnőjével randalírozva(?) ábrázolja. Most még jelentős az a közel négy hónap előny, de látva a fejlődő hurkákat, nincs okunk szégyenkezni.
Szóval alakulnak a dolgok... 2004.01.11.
Ma megérkeztek haza. Ugyanakkor ZJ kicsit sírós. A hangja itt meghallgatható... 2004.12.18
Hihetetlen. Alig 2 napja született a lányom, és már egész felnőtt. Ma rendszeresen átnézett rajtam. Kicsit korán kezdi az elszakadást...
Az enyém!!!!Különben igen nagy öröm ám még így is, hogy levegőbe sem vesz. Majd jól megtanulja ki az úr, ha én fogom fürdetni.
Más gyerekeknél mindig paráztam, hogy összetöröm, vagy leejtem, és mit szólnak majd akkor a szülei? De ez most múlik. Senki nem fog szólni, hogy vigyázzak. És különben sem tűnik olyan törékenynek. Egész meglepődtem már tegnap is, hogy egy nappal a születés után mennyire életrevaló.
Lehet, hogy emiatt nem pusztultunk ki az elmúlt pár százezer évben??? 2004.12.16.
Tavaly a Szigeten Csali Bali azt mondta néhány nappal a fia születése előtt, hogy higgyük el élete eddigi összes karácsonya, születésnapja kutyaf%!& ahhoz a várakozáshoz képest amit most érez várva a gyereket. Tetszett a lelkesedése, de némi kívülállással figyeltem. - "O olyan lelkes fajta".
Az lső fotó
Aztán ott van Cs.G aki néhány éve még csak "A Kis Csótányok" felkiáltással volt képes nyilatkozni a gyerekekről, apa lett. Persze már előtte furcsán viselkedett. Alig pár hónap alatt ultrahang junky vált belőle, és büszkén mesélte milyen jól sikerült kitisztítania a könnycsatornát meglátva a szürkés foltokat, amik a gyerek visszhangjai egy múlt századi monitoron. - Furcsa lények.
Én persze kemény vagyok. Nem párásodik a szemem az ultrahangon, nincs hatszáz videóm, DVD-m a lányomról úgy, hogy még meg sem született, de a karácsonyérzés csak eluralkodott rajtam. Ugyan ma vagyok harminckét éves, ami jó is rossz is (mert megéltem, és Istenem már milyen öreg vagyok), de semmi ahhoz a várakozáshoz képest ami bennem van.
Nem akarom látni "4D"-n az arcát, de szeretném már megnézni éloőben, megfogni, és még arra is készülök lelkileg, hogy bömbölni fog. Sokat. 2004.10.21.