yoscha.hu

2008. szeptember

Ubuntu rulez!
2008. szeptember 29., hétfő, 01:30
Tegnap játszótereztünk és motorral, bringával elmentünk a Culinárisig. Ma megint játszó, azután megnéztem végre egy teljes Forma 1 futamot, amit még nem tudtam abszorválni ebben az idényben. Este fél tízre be kellett jönnöm kutyázni a Főválallalkozóhoz. Fél kettő van, és még nem látom a végét. Cudar napom lesz holnap...
MINDENKI RETTEGJEN!
2008. szeptember 26., péntek, 20:20
Megvannak az első tapasztalatok az élesben (üzleti környezetben, munkára használt) Ubuntuval kapcsolatban:
-- Ami terszik--
- A teljes rendszer minden eleme frissül. Nincs többé olyan gondom, hogy valamely alkalmazásomból már öt hibajavítás kijött, csak épp nem tudok róla. A Linux csomagkezelője automatikusan intézi. Ez nagyon jó!
- A rendszer lényegesen gyorsabb válaszidőket ad mint az XP, pedig az előző gépem is messze erősebb volt a kelleténél.
- A Windows emulátorral tökéletesen használható az Office 2003 csomag. Ez nekem elengedhetetlen, mivel minden anyagot abban kapok, és abban is kell küldenem.
- A hangkártyához nem volt tökéletes az OS meghajtója, de 10 perc guglizást követően 4 misztikus parancsot beírva minden megjvult. Nagy dolog ám, hogy a terméktámogatást nem egy-két nagy cég végzi, hanem százezrek.
- A felület teljesen testreszabható, így pár óra alatt otthonosabb, mint a jól megszokott XP.

-- Ami nem tetszik --
- Az MS Project 2003-at nem sikerült telepítenem, pedig néha kellene. (Öt perc gugglizással nem jött válasz.)
- A fotókat nem tudom olyan könnyen manipulálni (átméretezni) mint tettem ezt az IrfanView-val. (Persze csak 30 másodpercet szántam eddig a kérdésre.) Ezért a gyerekeim új képeire várni kell egy kicsit még...
2008. szeptember 25., csütörtök, 20:55
HUlla vagyok. Finisébe ért a Kutyás első köre, és reggel még megkért a Főnököm, hogy segítsek neki, mert el van úszva egy másik ajánlattal. Arról azt kell tudni, hogy végtelenül buta módon lett kiírva a szakmai rész. Így hát kétmagos működésre kapcsoltam, és fél óra alatt próbáltam beleélni magam egy olyan ajánlatba, melyet nem is olvastam, emellett persze jöttek a szokásos napi promt taszkok, és a Kutyák is ott csaholtak mindenütt. Amikor csinálja az ember, akkor jó ez a nyomás, és engem kifejezetten inspirálnak a rövid határidők. Csak aztán hazaérve leginkább egy háromnapos zokninak éreztem magam.
Míg Hitvesem altatott, némi olvasással próbáltam utolérni magam.
Szerintem megnézem a Rákhalászok újabb epizódját, aztán majd meglátom mi lesz...
2008. szeptember 23., kedd, 22:33
Ma kaptam egy új laptopot a régi helyett, mivel annak javítása nem volt rentábilis. Ez egy Fujitsu-Siemens. Ugyanúgy 12" a képernyője, ugyanúgy kétmagos, de a memóriája 2Gb. Mivel nem csak a gépet, de némi munkát is hazahoztam, ezért életbe vágó volt, hogy települjön rá valami, ami alol táblázatot szerkeszthetek. A vindózzal már a product key lépésnél elakadtam, ezért megpróbáltam az Ubuntut. Ez kérdés nélkül minden felismert. Még a beépített webkamerát is! A következő napokban eldől, hogy mennyire használható céges környezetben linux...
2008. szeptember 22., hétfő, 20:22
Én egy állat vagyok. Ma reggel fél kilenckor sikerült totálisan kinyírnom a laptpomat azután, hogy a hétvégén egész tisztességes működésre bírtam rajta az Ubuntut.
Történt, hogy többszöri gyártói, fórumos és mindenféle forrás által igencsak javasot BIOS frissítést hajtottam végre a gépen. (Mivel az még jobban elősegítette volna a Linux futtatását.) A frisítés XP alol történt. - Előtte természetesen lementettem az aktuális BIOS verziót, mert nem vagyok hülye. (?!) - Mindent a gyártó MSI utatításai szerint hajtottam végre, a program szerint teljes sikerrel. Újraindítottam a gépet, bejelentkeztem vindózba, majd ismételt újraindítás, hogy az új BIOS-t is megvizsgáljam. Egy értéket megváltoztattam benne. Mondtam egy SAVE-t, újraindult... volna.
Innenől nincs gépem.
A szerviz szerint hülye aki a gyártói BIOS-okat használja, mert ezek a kisebb gyártók nem tudják garantálni hogy egy sorozaton belül (!!!) az összes főbb alkatrészt azonos beszállítótól szerezzék be. Így a gyártói (jelen estben MSI) BIOS akár tönkre is vághatja a gépet, ha épp az eredetitől eltérő alaplap, chipkészlet vagy mittomén van benne. A szeriz szerint tipikus hiba ez, és csak full BIOS cseréve oldhaó meg, ami legalább 30K és 5-8 munkanap.
Ezért a Gyárban lenyúltam egy asztali gépet egyik kollégámtól aki épp tanfolyamon van, itthon pedig Hitvesem Ubuntuja alól blogolok.
Azt olvastam, hogy fantasztikus sebesség növekedés érhető el ezeken a Fujitsu-Siemens gépeken egy BIOS frissítés után... :)
2008. szeptember 21., vasárnap, 21:17
Hétvégén felraktam a laptopomra egy Ubuntut. Hát messze nem tökéletes még. Szerencsére a Windóz is megmaradt, így lesz időm finom hangolni vagy törölni.
Viszont a Kezes-Lábosra nem mentünk ki, mert nem volt olyan az idő, és mindenki náthássá lett. A lányom már köhög is keményen. Nem tudom megy-e reggel Oviba.
2008. szeptember 17., csütörtök, 20:20
Ennek furcsa a szine, de 1000 évig bírjaNégy napja utazó ügynököt játszom.
Szinte csak percekre teszem be a lábam a gyárba. Ma például két kiszállás között az irodámat sem nyitottam ki. Pedig leginkább elmélyülten más anyagokat kellene olvasnom, de most ez jutott.
Cirka háromévnyi üzem után megdöglött a mosogatógépünk (INDESIT IDE 100). Tegnap este nem dokumentált A01-es hibával megadta magát. Feltúrtam érte a netet, de megoldást nem találtam. Valószínűleg a túlfolyás szabályzója romlott el, vagy a szivattyú, vagy valami más. Holnap hívhatom a szervizest, és biztos jó pénzért fogja javítani. Egyszerre csodálom és rühellem a mai mérnöki teljesítményt, amivel a garancia után pár hónappal garantáltan megérkezik az első hibajelenség.
Bezzeg HAJDU Energomat.
2008. szeptember 15., hétfő, 20:33
Szombaton megünnepeltük anyukám születésnapját, aki sikeresen túlélte azt az életkort, mikor még tragikusan fiatalon hal meg az ember. Nagy szó ám ez. Sok általam ismert ember családja örült volna, ha a szerettük legalább a 65. évét megéri. Büszke is vagyok rá, csak így tovább!
Mivel szüleim holnap hajnalban utaznak Párizsba, (Ez inkább irigységgel tölt el.) ezért tegnap reggel átugrottunk Nővéremék telkére szüretelni, paprikás krumplit enni. Sajnos rohanni kellett vissza, mert a többiek gályáztak a Gyárban. Mire felértem úgy tűnt, hogy minden OK, de aztán mégsem úgy lett. Így vasárnap sokáig, ma meg korántól nyomtuk a szkennelőt. Remélem holnap reggel már csupa jó hír fogad.
2008. szeptember 12., péntek, 21:06
Szörnyűség.
Ki sem látszom a munkából. Tegnap is inkább elküldtem a Hitvesem bulizni, csak hogy nyugodtan olvashassam az olvasnivalót. Jelen állás szerint vasárnap is bent leszek. Szerencsétlen kollégáimat berendeltem szabadságról hétvégéről, így nekem is muszáj megjelennem. Szerencsére lesz mit olvasnom. Hétfőn, kedden egész nap olyan megbeszélések várnak rám amikhez lövésem sincs még.
De holnap lemegyünk Vp-be anyukámat ünnepelni.
2008. szeptember 11., csütörtök, 10:32
Hitvesem jobban van, és Zoé is újfent jár az oviba. Tegnap volt életünk első szülői értekezlete. NAGYON DURVA. Eddig csak a mi szüleink jártak ilyenre, és emlékszem milyen izgalom volt bennem olyankor, hogy nehogy valami svindli kiderüljön, és elégedettek legyenek velem.
Szóval Hitvesem átesett az első szülőin, és megrázó élményekkel jött haza. Valami olyan képe lehetett eddig, hogy mindenki akinek óvodás gyermeke van az megfontolt felnőtt. Erre belefutott pár mániákusba, beszélni képtelen, vagy túlbeszélő szülőbe. Megnyugtattam, hogy a lakógyűlések sem mások, sőt valószínűleg ha két tucat átlag magyart összefogdosnánk az utcán, akkor is hasonló mintát kapnánk. Legfeljebb a többséggel nem kell beszélgetnünk. Hiába ha az ember a barátaiból, és a túlképzett kollégáiból von le következtetéseket, akkor valami idilli kép alakul ki a valóság helyett.
Na megyek dolgozni, mert lelövik a kutyámat. Sőt már lehet hogy ezért is lelövik.
Boldog születésnapot Anyu!
2008. szeptember 9., kedd, 20:30
Mára virradóra Hitvesem lebetegedett. Valójában már vasárnaptól egyre kutyábban volt. Izomfájdalom, levertség, gyengeség, éjjel enyhe láz. Így reggel nem mentem be a gyárba, hanem a távmunka örömeit élveztem. Homokozó partról telefonáltam fertály órákat, olvastam méleket, intézte az intézni valókat. Egész működőképes, leszámítva, hogy még a gyerekekre is felügyelni kell. Kettőre viszont el kellett mennem tárgyalni, ahol sok pénzért sok munkát lőcsöltek rám november 15-i határidővel. Van az a pénz.
2008. szeptember 8., hétfő, 17:09
Sok minden volt ám.
Először is Kedvesem immáron több mint öt éve Hitvesem. Kemény. Ki hitte volna, hogy ilyen is lesz. (Viszont visszanéztem az esküvői képeinke, és azt gondolom, jó kezdet volt az, ami azóta sem rosszabb.) Az alkalom tiszteletére egy 2003-as Tokaji furmintot nyitottunk az este. Elnézve az árak alakulását, lehet hogy mostanában kellene beruháznom a következő 50 év évfordulós borait. :)
Vasárnap Gy-B családnál voltunk egész napos kerti mulatságon. Ugyan néhány képet készítettem, de a nap jelentős részében a bogrács vagy a sülő húsok mellett álltam. Jó buli a sütögetés, tűzfelügyelet, bár 35 fokban már sok védőital kell, ami jelen esetben alkoholmentes sör volt, az pedig nem oltja a szomjat (mint kiderült). Viszont töménytelen gyerek hancúrozott és jól látható, hogy két év múlva már szülői felügyelet sem kell igazán. Na akkor majd ők külön buliznak. :) Bár nem megnyugtató módon a nagyobbak rendszeresen eltűntek, és csak néha rohantak le sírva. Aggasztóbb mikor órákig hangjukat sem hallani.
Ma reggel elmentem a főiskolámra, mivel mióta befejeztem sulit nem üldögéltem semmit és már igencsak hiányzott. Szerencsémre hétfőn, kedden szerdán reggel fél nyolctól van szatipatthána. Heti egyszer műkedvelőként jó lesz egy órát üldögélni.
2008. szeptember 3., szerda, 16:59
Felraktam a krómot. Semmi különleges. Egy böngésző. A magam részéről nem érzem sem forradalminak, sem átütőnek. Most használom pár napig, de fogalmam sincs arról, hogy miért jó ez a Google-nak. Bár biztos nem véletlenül öltek bele temérdek munkaórát, de egyelőre semmi olyat nem nyújt amivel igazán több vagy jobb lenne mint a Firefox vagy az Opera. Tényleg nem világos számomra.
Tegnap a Kertemben tartottuk az apaklubbot. Előnye hogy lényegesen kevésbé füstös mint a Snapsz és jó a fröccsük, de éjfél körül eléggé hűvös lett.
Ma Zoé már bent aludt az óvodában. (Legalábbis remélem, mert reggel még eszerint kezdtük a napotunk.)
Na megyek a családomhoz.
2008. szeptember 2., kedd, 17:04
Jól belefeledkeztem a munkába. Tegnap örömmel tapasztaltam, hogy hiányomban semmi nem dőlt össze (ez jó) de semmi nem is haladt előre (ez nem jó). Így persze már kevésbé meglepő, hogy nem is volt szükség rám, ha mindennel megvártak. Na mindegy azóta van mivel foglalkoznom bőven.
Mai nagy hír, hogy valamikor este kiadja a Google a saját böngészőjét, mely teljesen saját fejlesztés, és alapjaiban akarja újragondolni a böngészést. Még nem érhető el, de holnapra meglátjuk.
Este én mégis inkább a Kertembe megyek kiélvezni a szabadtéri apaklub örömeit.

Régebbi hírek:
2008. augusztus, 2008. július
2008. június, 2008. május, 2008. április, 2008. március, 2008. február, 2008. január

2023 |2022 |2021 |2020 |2019 |2018 |2017 |2016 |2015 |2014 |2013 |2012 |2011 |2010 |2009 |2008 |2007 |2006 |2005 |2004 |2003 |2002
Gyerekek lapja |Esküvőnk képei

Az oldal a Creative Commons licence szerint érhető el.
--==| Copyright © 2001-2024 by Yoscha |==--